| |

Liikkumaan kaksosten kanssa – riittääkö kädet?

Kaksosten äiti Ida tuli Baby-kursseillemme mukaan alkuun hieman epäröiden ja monia kysymyksiä mielessään:

Miten pärjätä äiti-vauva-tunneilla kahden lapsen kanssa?

Voiko vaunut tuoda sisälle?

Miten pian kahden lapsen kanssa täytyy poistua jumpan jälkeen?

Mitä jos vauvoille iskee nälkä tai vaipanvaihtotarve kesken tunnin?

Ida rohkaistui valitsemaan Luhtavillan äiti-vauva-tuntien valikoimasta BabyBarre-kurssin ja jäikin saman tien koukkuun lajiin sekä vauvojen kanssa yhdessä liikkumiseen. Sukella Idan matkassa Baby-kurssiemme maailmaan ja lue myös Idan vinkit monikkoäideille, kuinka selvitä kun vauvoja onkin yhden sijaan kaksi!

Suositusten perusteella liikuntapaikaksi valikoitui Luhtavilla

 
Ida oli kuullut suosituksia Luhtavillasta ystävältään sekä seurakunnan vauvakerhosta. Niinpä hän hakeutui etsimään netistä tietoa liikuntastudion vauvakursseista. Idalla oli suorien vatsalihasten erkaumaa, joten äitiysliikunnan ammattilaisen ohjaama kurssi tuntui turvalliselta vaihtoehdolta aloittaa treenaaminen.

“Tuntui hyvältä, että kurssilla voisi ohjaajalta kysyä, jos on jostain asiasta kysymyksiä esimerkiksi keskivartalon harjoittelemiseen liittyen. Sittemmin tunneilla olenkin hyödyntänyt tätä mahdollisuutta ja kysynyt ohjaajalta, jos jokin asia on mietityttänyt.”

Tanssia rakastava Ida kertoo, että päätös lähteä mukaan BabyBarreen todella kannatti.

“Parasta on, että olen päässyt vihdoin taas tanssimaan ja treenaamaan turvallisesti synnytyksen jälkeen. Tämä kurssi on ollut todella hyvä keskivartalolle sekä käsille ja jaloille. Minulla on polvet hieman kipeytyneet raskauden jälkeen ja BabyBarressa on ollut todella hyvää se, että tulee treenattua polvia ympäröiviä lihaksia”, hän sanoo.

Mielikuvat vauvan kanssa liikkumisesta eivät täysin vastanneet todellisuutta – ja se olikin helpotus!


Etukäteen Idalla oli käsitys, että äiti-vauva-tunneilla tehdään kaikki liikkeet vauva käsivarsilla. Siksi kaksosten äitiä mietitytti, miten hänellä tulisi riittämään kädet kaksosten kanssa. BabyBarre-tunti kuitenkin yllätti Idan iloisesti – liikkeet tehdäänkin pääasiassa ilman vauvaa ja tunti on suunniteltu ammattitaidolla niin, että vauvoille on mahdollisimman paljon viihdykettä, kuten loruja, musiikkia ja heiluvia leluja. Näin äidit saavat keskittyä liikkeisiin ja vauvat pysyvät tyytyväisenä.

“Tunnin aikana ei tarvitse hirveän montaa hetkeä pitää vauvoja sylissä, verrattuna vaikkapa kotioloihin. Vauvoista on mukavaa seurata kaikkea ympärillä olevaa ja ne viihtyvät hyvin lattialla.”

Ida sanoo tykästyneensä liikuntastudion stressittömään ilmapiiriin.

“Tunneilla mennään rennolla äiti-vauva-meiningillä. Välillä huomio menee vauvoihin, mutta sitten voi ottaa taas kiinni siitä mihin jäi. Ei ainakaan kannata jättää tulematta siksi, että joskus kerkeää tekemään vain vaikkapa puolet tunnista. Sekin on ihan fine”, Ida rohkaisee.

“Täytyy kuitenkin vielä painottaa, että olen itse pystynyt oikeastaan kaikki tunnit tanssimaan ihan kokonaan, kun vauvat viihtyvät siellä niin hyvin, kun on muuta ihmeteltävää. Mutta jos käykin niin, että vauva ei viihdykään, niin silloin on ihanaa, että vauva-tunneilla otetaan huomioon se, että voi olla imetys- tai vaipanvaihtotarpeita”, hän lisää.

“Luhtavillan studiolle on helppo tulla vauvojen kanssa”

 
Kaksosten äitinä Ida kertoo arvostavansa sitä, että tiloihin on vaivatonta saapua vaunujen kanssa ja että vauvojen ja äitien tarpeet ovat otettu huomioon. Hän kertoo olevansa erityisen tyytyväinen Luhtavillan studion fasiliteetteihin.

“Luhtavillan tila on aivan täydellinen: voit jättää vaunut ulos ja katsoa niitä ikkunasta tai voit ottaa vaunut sisälle. Se, että vaunut saa ottaa sisälle on aivan luksusta ja helpottaa liikkumista”, Ida kiittelee.

Ida sanoo tykkäävänsä siitä, ettei Luhtavillan tunneilta ole kiire pois ja vauvat saa rauhassa pukea ja syöttää jumpan jälkeen.

“Näin vauvojen ei ole tarvinnut lähteä nälissään pois seuraaville päiväunille. Studiolta löytyy myös mikro, jota voi käyttää, jos tarvitsee lämmittää vaikkapa maitoa tai ruokaa. Asiat on tehty Luhtavillassa todella helpoksi ja fasiliteetit ovat kaikin puolin kohdallaan!”

“Jumppaan lähteminen tuntuu joskus vaivalloiselta, mutta kotoa poistuminen kannattaa”


Ida tunnustaa, että toisinaan valvotuista öistä väsyneenä BabyBarreen lähteminen on vaatinut tahdonvoimaa. Lopulta hän on kuitenkin aina halunnut lähteä, koska on huomannut vauvojen tykkäävän siitä.

“Tiedän, että kun vauvat näkevät muita vauvoja ja ihmisiä ja ovat sosiaalisessa ympäristössä, vauvat myös nukkuvat paremmin illalla ja niillä on kivempi päivä kaikin puolin muutenkin”, Ida kertoo.

“Haluankin rohkaista kaikkia äitejä lähtemään jumppaan tai minne vaan. Tulee kiva päivä, kun pääsee tapaamaan muita äitejä, joilla myös on joskus vähän silmät ristissä sekä toisia vauvoja, joilla on myös vähän porkkanasoseet poskissa. Saa niin sanotusti vertaistukea. Eli kyllä kannattaa lähteä liikkeelle!” hän lisää kannustaen.

Idan vinkit monikkoäideille vauvajumppaan – ja muuhunkin elämään:


Älä ylläpidä liian suuria standardeja.
“Monikkoäideille on annettu vinkki, että täytyy mennä sieltä, mistä aita on jo kaatunut. Lähteminen, elämästä nauttiminen ja aktiivisena äitinä lapsille oleminen omien voimavarojen mukaan on tärkeintä. Sinä päivänä, kun on väsynyt eikä jaksa tehdä mitään, silloin voi jättää asioita tekemättä. Jokin viikoittainen aktiviteetti on kuitenkin ihan hyvä, koska muiden näkeminen ja kevyen liikunnan harrastaminen antaa energiaa!”

Vauvojen eritahtisuus on ihan ok. “Monesti, kun olen tullut Luhtavillalle äiti-vauva-jumppaan, ovat meidän vauvat vähän eritahtisia: toisella on ollut vähän pidempi yö kuin toisella. Tunnille mennessä jätän vauvat nukkumaan, jos nukkuvat. Ja sieltä he sitten heräävät omanaikaisesti, jolloin otan heidät jumppaan mukaan. Jumpan jälkeen me syödään vielä välipala liikuntastudion tiloissa, minkä jälkeen mennään taas päiväunille. Tässä vauvojen rytmit usein tasoittuvat ja samanaikaistuvat keskenään.”

Maailma ei kaadu, jos kaikki ei mene täydellisesti. “Ajattelen niin, että on 50 prosentin chäänssi, että päivä menee joko hyvin tai huonosti, ja se on oikeastaan aina sama juttu joka päivä. Sitä ei voi ennalta tietää kuitenkaan, joten ei muuta kuin kokeilemaan ja katsomaan, miten tämä päivä ja jumppailut menevät. Menoksi siis vaan, ja se mikä ei tapaa niin vahvistaa! Ainakin saa uusia kokemuksia, ja lisäksi ympärillä on aika hyvin auttavia käsiä tarjolla monikkoäideille, minkä olenkin itse huomannut.”

 

Tutustu Liikuntastudio Luhtavillan Espoossa pidettäviin Baby-kursseihin tai lähde mukaan äitiysliikunnan verkkokurssille!

Samankaltaiset artikkelit