| |

Lempeä liikunta – onko se vain jotain hengittelyä?

Mikä saa sinut liikkeelle?

Liikuntamaailmassa minua on aina työntänyt pois eräs hyvinkin vahvasti meihin kaikkiin iskostunut ajatus ja motiivi: liikkua pitää sen vuoksi, jotta oma keho olisi jollain tapaa hyväksyttävämpi. Muutoin ei kelpaa muille – tai itselleen.

Minulle itselleni joogaharrastus toi aikoinaan kaivattua rauhaa ja uudenlaista omaan kehoon tutustumista kaiken vauhdikkaan liikunnan rinnalle. Jokin siinä kolahti. Ja se oli salliva asenne. Lempeys ja sallivuus eivät suinkaan tarkoita vain rauhallista hengittelyä ja pötköttelyä. Nope!

Lempeys ja sallivuus liikunnassa

… eivät suinkaan tarkoista vain rauhallista hengittelyä ja pötköttelyä. Se on enemminkin asenne, jolla suhtaudut itseesi ja tekemisiisi.

Ne vaativat kuitenkin vastapainoksi myös huumoria ja leikkimielisyyttä. Tutkailua ja omien rajojen löytämistä. Sitä on välillä opeteltava – varsinkin silloin, jos tällainen ”haahuilu” ei ole sinulle luontaista.

Olen aina ollut suorittaja ja perfektionisti. Oma joogaharrastukseni alkoi astangajoogasta, jossa on hyvin selkeät liikesarjat, asanoiden tekniikat ja linjaukset sekä tietty määrä hengityksiä per asento. Se sopi silloin itselleni.

Olen ihmisenä kasvanut ja samoin myös joogaharrastukseni on muotoutunut erilaiseksi. Nykyään harjoitteluni on paljon tutkiskelevampaa, uskallan rikkoa totuttuja kaavoja ja kokeilla intuitiivisemmin, mitä oma keho kaipaa kunkin harjoituksen aikana.

Älä tee liikunnasta rangaistusta

Liiku, koska haluat itsellesi hyvää.
Älä rangaistaksesi itseäsi tai siksi, ettet kelpaisi muutoin.

Pysähdy pohtimaan

Niinpä haastan sinut pohtimaan omia tapojasi liikkua. Tai oikeastaan ennemminkin tarkkailemaan sitä, miten kehosi suhtautuu liikuntaan.

Monesti haluamme puskea itseämme pidemmälle kuin mihin keho olisi valmis. Tai pitäydymme samanlaisessa liikkeessä, kun keho oikeasti tarvitsisi vastapainoksi jotakin muuta.

Voit aloittaa itsetutkiskelun näistä:

Lajin valitseminen

☘️ Minkälaisesta liikunnasta sinä pidät?
☘️ Mikä tuo sinulle iloa?

Tuntemukset liikunnan aikana ja sen jälkeen

☘️ Miltä kehossa tuntuu liikunnan aikana ja sen jälkeen?
☘️ Huomaatko, milloin kuormituit liikaa? Miten keho tämän viesti?
☘️ Osaatko lopettaa oikealla hetkellä? Kääntyä takaisin?
☘️ Millä tavoilla kehosi kertoo, että on aika lisätä liikettä? Tai kenties vaatia enemmän tai kokeilla jotain uutta?

Lempeitä liikuntahetkiä sinulle!

Oli lajisi mikä tahansa – asenne ratkaisee! 

Artikkelin on kirjoittanut Luhtavillan perustaja, ryhmäliikunnan ohjaaja, äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Tuuli Luhtalampi.

Similar Posts

Vastaa