Vauvan fysioterapia

Helpostusta jumeihin ja tukea motoriseen kehitykseen

Myös vauva voi tarvita fysioterapiaa

Syntymä on vauvalle voimakas kokemus, joka herkästi jättää jälkensä vauvan herkkään kehoon erilaisina kehon jännityksinä.

Lisäksi erilaiset asennot ja liikkeet vauvan ensimmäisinä kuukausina voivat vaikuttaa mahdollisesti ilmaantumina jumeina, itkuisuutena tai toispuoleisuutena.

Tavalliset alueet, joissa syntymän jälkeen on jännitystä ovat lantion alue, rintakehä, pallea, niska, kallonpohja ja kallon luut. Nämä jännitykset voivat aiheuttaa vauvalle erilaisia ongelmia ja oireita, kuten esim. vatsavaivat, ongelmat imetyksen kanssa, uniongelmat, itkuisuus, päänsärky.

Vauvan fysioterapiassa pyritään lieventämään jännityksiä ja jumeja, parantamaan lihasten tasapainoa sekä edistämään vauvan motorisia taitoja. Varhainen interventio fysioterapian avulla voi myös ennaltaehkäistä mahdollisia ongelmia ja tukea vauvan terveyttä pitkällä aikavälillä.

Milloin fysioterapiaan?

Vauvojen kasvu ja kehitys tapahtuvat luonnollisesti eri tahtiin. On normaalia, että vauvojen välillä voi olla huomattavia eroja kehityksessä.

Joskus kuitenkin vauvan kokonaiskehitys ei etene odotetusti. Kehitys voi tapahtua hitaammin tai siinä voi olla poikkeavuuksia.

Tyypillisiä tilanteita, jolloin vauvan fysioterapiaan hakeudutaan

  • puolierot
  • liian korkea tai matala lihasjänteys
  • refluksi tai itkuisuus
  • vatsavaivat
  • vinokalloisuus eli pään poikkeava muoto
  • imetyksen ja syömisen haasteet 
  • viive motorisessa kehityksessä

Jotkin näistä tekijöistä voivat vaikuttaa haitallisesti kokonaiskehitykseen, mikä korostaa varhaisen puuttumisen tärkeyttä. Varhainen terapian aloittaminen on olennaista, sillä fysioterapiassa luodaan vauvalle erilaisia asento- ja liikekokemuksia – aina vauvan ehdoilla.

Epäiletkö kireää kieli- tai huulijännettä? Lue lisää aiheesta täältä

Mitä vauvan fysioterapiassa tapahtuu?

Fysioterapiakäynnin aluksi perheen tilanteeseen tutustutaan kiireettömällä haastattelulla tilanteen ja perheen tarpeiden ja toiveiden kartoittamiseksi.

Fysioterapeutti arvioi ja tutkii vauvan sensomotorista kehitystä tarkkailemalla vuorovaikutusta, kehon asentoja, jäntevyyttä, liikkeitä, liikkumista ja toimintaa ympäristössä. 

Fysioterapeutti usein myös pyrkii lievittämään vauvan kehossa olevia kireyksiä lempeästi manuaalisella käsittelyllä (esimerkiksi hieromalla ja erilaisilla liikeharjoituksilla) tai etsii vauvalle sopivat vahvistavat harjoitukset.

Fysioterapian yhteydessä vanhemmat saavat tukea ja ohjausta siinä, kuinka he voivat parhaiten tukea vauvan kehitystä oikeanlaisilla hoito- ja kantoasennoilla tai hieronta- ja jumppaohjeilla. Erilaisten liikekokemusten avulla aktivoidaan vauvan omaa motivaatiota liikkumiseen ja ympäristön tutkimiseen. 

Fysioterapeutit

Fysioterapeutti