MAMA SPS

Selän huoltoa ja ryhtiä raskausaikaan & synnytyksen jälkeen

Mama SPS -kurssi on sinua varten, joka haluat

Kurssi ei ole…

Mitä kurssilla tehdään?

Mama SPS -selänhuolto -kurssilla hyödynnetään pilateksen ja spiraalistabilaation (SPS) menetelmiä.

Harjoittelussa käytetään apuna kevyitä menetelmään suunniteltuja kuminauhavastuksia, jotka auttavat hahmottamaan kehoa ja tuntemuksia sen toiminnasta.

Liikkeet tehdään enimmäkseen seisten, ajoittain polviseisonnassa ja joskus myös tuolilla istuen. Varsinkin alussa hyödynnetään lattiapintaa, mikä helpottaa kehon asennon hahmottamista ja auttaa löytämään oikeat lihakset. SPS -kuminauhojen vastus on säädeltävissä liikkeeseen ja jokaisen kehoon sopivaksi. 

Spiraalistabilaatio (SPS) on kehonhallinta- ja terapiamenetelmä, jonka avulla aktivoit kehosi uinuvia lihaksia ja vapautat kireitä lihasketjuja. SPS on viime vuosina saanut laajaa arvostusta kansainvälisesti ja onkin nyt suosittu harjoittelu- ja terapiamuoto niin huippu-urheilussa kuin tavallisen tallaajan ongelmien ennaltaehkäisyssä sekä kuntoutuksessa erityisesti ryhtiongelmista kärsivillä.

Harjoittelussa keskitytään spiraalilihasketjun lihasten tunnistamiseen ja vahvistamiseen, mikä puolestaan auttaa saamaan selkänikamien väliin tilaa. Näin esimerkiksi hermopinteistä aiheutuvat kivut voivat helpottua. Pidempään jatkuneen harjoittelun tavoitteena on taloudellisempi liikkuminen, ryhdin paraneminen sekä hyvä toimintakyky.

Spiraaliketjun lihaksia tulisi käyttää monessa arkitoiminnossa kuten kävellessä. Kun spiraaliketjun lihakset aktivoituvat, vapauttaa se turhasta staattisesta jännityksestä vertikaalilinjan lihakset, joita ovat mm. selän ojentajat, etureidet ja lonkan koukistajat. Tavoitteena on siis vahvistaa ja herätellä usein ”nukahtaneena” olevaa spiraaliketjua sekä vastaavasti rentouttaa ja pidentää kiristyneenä olevaa vertikaalilinjaa.

Raskaana ollessa sekä synnytyksen jälkeen keksivartalon vahvistus, syvän tuen hahmotus ja kokonaisvaltainen kehon käyttö ovat toimivan ja terveen kehon ytimessä.  Spiraalistabilaatio sopiikin loistavasti hetkeen, kun raskaus kuormittaa tai on kuormittanut kehoa. Saat helpotusta myös selän ja hartiaseudun jännityksiin, lonkankoukistajien ja rintalihasten kireyksiin. Myös selän pitkät lihasketjut saadaan vapautumaan SPS-harjoitteilla.

Kenelle?

Kurssi on suunniteltu yhteisesti raskaana oleville ja synnyttäneille. 

Spiraalistabilaatioharjoittelu soveltuu lajin lempeyden ja rauhallisuuden vuoksi erinomaisesti raskaana oleville sekä synnytyksen jälkeen. Lihasten spiraaliketjujen vahvistaminen helpottaa ylläpitämään voimaa kehoa kannattelevissa lihaksissa raskauden aikana.  Synnytyksen jälkeen se puolestaan auttaa palauttamaan  raskauden venyttämiä vatsalihaksia ja erkaumaa.

Kurssijaksot

Kurssit jakautuvat useaan samantasoiseen jaksoon. Jaksot on numeroitu kurssinimen perään – numero ei kerro tasosta vaan kaikki jaksot ovat samantasoisia.

Ensikertalaiset ovat tervetulleita jokaiselle jaksolle. Voit siis ilmoittautua mille tahansa jaksolle, vaikka et olisi ollut mukana aiemmin. Jokaisella kurssilla on aina hieman eri sisältö, joten aikaisemmin mukana olleillekin on uutta luvassa.

Voit maksaa myös erilaisilla liikuntaeduilla kurssin alkaessa. Meillä käyvät kaikki yleisimmät liikuntaedut, mm. Smartum, ePassi, Edenred ja EazyBreak. Huomaathan, että liikuntaedut ovat henkilökohtaisia.

Kurssien osallistujamäärät

Ryhmän enimmäisosallistujamäärä on 8, jolloin opetus on yksilöllisempää ja salissa säilyvät reilut turvaetäisyydet muihin osallistujiin.

Mahdollisuus korvata poissaolo

Uutta syksyllä 2022: Kursseilla on mahdollista korvata kaksi poissaoloa. Jos ilmoittaudut useammalle kurssille, saat korvata kaksi poissaoloa / kurssi.

 • Joskus voi käydä niin, ettet pääsekään tunnille. Yksittäisistä poissaoloista ei tarvitse ilmoittaa meille.
 • Jos sinulla jää jokin kurssikerta välistä voit korvata sen jollakin toisella Mama -kurssilla.
 • Halutessasi tulla korvaamaan poissaoloa käy tekemässä varaus korvaustunnille  TÄSTÄ. 
 • Korvaus on tehtävä viimeistään kuukausi kurssin loppumisen jälkeen.
Mikäli sinulla tulee useampi kuin yksi poissaolo, voit myös korvata poissaoloja videotallenteiden avulla. Olethan meihin yhteydessä sähköpostitse ([email protected]) ja kerro toiveestasi saada käyttöösi kehonhuollon miniverkkokurssi.
 
Mikäli esimerkiksi koronapandemian vuoksi toiminta paikan päällä estyy, on keskeytyneestä kurssista mahdollista saada lahjakortti tai rahojen palautus.

Ohjaaja

Ohjaaja: Anne Luhtala

Annella on monipuolinen ja pitkä tausta liikunnan ohjauksesta sekä laajasti perehtymistä raskauden ajan liikunnasta sekä synnytyksen jälkeisestä palautumisesta. Annen intohimona on liikkuvuus- ja kehonhuoltotunnit, joissa Anne on ohjaajana perusteellinen ja rauhallinen. Anne on spiraalistabilaatio ohjaaja (tasot ABCD) ja on hyväksytty Suomen Pilates yhdistyksen jäseneksi käytyään pitkän Pilates koulutuksen kaikki kolme tasoa (PilatesHealth). 

Palautteita aikaisemmilta kursseilta

”Se yllätti minut. En osannut odottaa, että spiraalistabilaatio vastaa niin mainiosti ongelmaani, rintarangan ja lapojen jumiin. Kyse oli pidempään kestäneestä ongelmasta, mutta jumi helpottui heti ensimmäisen tunnin jälkeen ja on pysynyt poissa.”

”Lisäsi kehotietoisuutta: tuli paljon oivalluksia eri lihasten välisestä yhteistyöstä, havaintoja on siirtynyt arkeenkin, mikä on mahtavaa. Annen ohjaamisessa on rento ja salliva ote, samaan aikaan kun tunneilla oli mukavan keskittynyt tunnelma.”

”Huomasin, miten pienillä liikkeillä pystyy vaikuttamaan. Ryhti tuntui paremmalta aina alkuviikosta. Keskittyminen oli myös hyväksi tällaiselle suorittajalle.”

Ohjeet paikan päälle tulevalle kurssilaiselle

Tervetuloa kurssille!

Tervetuloa Mama SPS –kurssille! Luhtavilla sijaitsee kävelykadun varrella katutasossa osoitteessa Timpurinkuja 3, noin 500 m päässä Leppävaaran juna-asemalta.

Ota mukaan kurssille

 • Joustavat vaatteet
 • Juomapullo
 • tunnilla ollaan sukkasillaan
 • Liikuntastudioltamme voit halutessasi lainata Sps-kuminauhoja, mutta suosittelemme oman henkilökohtaisen välineen käyttöä hygieniasyistä. Myymme kuminauhoja studiolla (hinta 35€). 

Koronaohjeet

Liikutaan yhdessä terveinä ja taataan mukava treenikokemus kaikille. 

 • Saavu paikalle vain terveenä
 • Pese kätesi paikalle saapuessasi
 • Putsaa lainaamasi välineet
 • Maskin käyttäminen tiloissamme on vapaaehtoista

Tutustuthan ohjeisiimme kokonaisuudessaan täältä.

Mahdollisuus korvata poissaolo

Kursseilla on mahdollista korvata kaksi poissaoloa (alkaen syyskaudesta 2022). Jos ilmoittaudut useammalle kurssille, saat korvata kaksi poissaoloa / kurssi.

 • Joskus voi käydä niin, ettet pääsekään tunnille. Yksittäisistä poissaoloista ei tarvitse ilmoittaa meille. Voit korvata tunnin jollakin toisella Mama-kurssilla.
 • Halutessasi tulla korvaamaan poissaoloa käy tekemässä varaus korvaustunnille  TÄSTÄ
 • Korvaus on tehtävä viimeistään kuukausi kurssin loppumisen jälkeen.

Mikäli sinulla tulee useampi kuin yksi poissaolo, voit myös korvata poissaoloja videotallenteiden avulla. Olethan meihin yhteydessä sähköpostitse ([email protected]) ja kerro toiveestasi saada käyttöösi kehonhuollon miniverkkokurssi.

Mikäli esimerkiksi koronapandemian vuoksi toiminta paikan päällä estyy, on keskeytyneestä kurssista mahdollista saada lahjakortti tai rahojen palautus.