Vagushermon tasapainotus & äänimaljarentoutus

Kohti elinvoimaisempaa kehoa - pysäytä ylikierrokset tai pura alivireisyys

Tervetuloa vagushermoa hellivään äänimaljarentoutukseen, kun

Tuntuuko sinusta, että jo alkuvuoden aikana on tullut stressattua jo aivan riittävästi?

Kaipaatko rentoutumista ja hyvän olon tunnetta?

Valjasta käyttöön kehosi salainen säätelijä!

Päivän aikana otamme vastaan valtavan määrän erilaisia ärsykkeitä. Kiireen ja melun vastapainona on tärkeää löytää keinoja rentoutumiseen ja palautumiseen arjen keskellä.

Maailmanmenon epävarmuus nostaa monelle esiin stressiä, ahdistuneisuuden tunteita ja kehollista jännitystä. Stressaantunut keho ja mieli heikentävät myös vastustuskykyä juuri, kun sitä eniten tarvitsemme.

Elimistön salainen säätelijä on vagushermo eli kiertäjähermo, joka ulottuu aivoista lähes kaikkiin keskivartalossa oleviin sisäelimiin. Se haarautuu esimerkiksi kasvoihin, rintakehään, vatsaonteloon ja palleaan, jolloin se säätelee muun muassa hengityksen, sydämen ja ruoansulatuksen toimintaa.

Vagushermo on se aliarvostettu säätelijä, joka kytkee rentoutumisvaihteen päälle ja auttaa palautumaan stressistä. Vagushermo myös auttaa pääsemään niin kutsuttuun ”sosiaalisen liittymisen tilaan” ja siten auttaa luomaan hyviä, turvallisia ihmissuhteita. 

Mitä merkitystä vagushermolla oikein on?

Vagushermoa aktivoimalla voimme päästä laskeutumaan ylivireydestä tai nousemaan alivireydestä kohti elinvoimaisempaa ja tasapainoisempaa olemusta.

Yli- ja alivireystila ovat sinänsä aivan luonnollisia vireystilan vaihteluita. Joskus meillä kuitenkin on vaikeuksia palata takaisin optimaaliseen vireystilaan, jolloin olemme hieman jumissa ja kierrämme samaa kehää tai hypimme yli- ja alivireyden välillä löytämättä ”kultaista keskitietä”.

Ylivireystilassa on aktivoituneena sympaattinen hermostomme, jonka moni tuntee ”taistele tai pakene” -tilana. Se on tyypillinen stressiksi mielletty tila, jossa sydän pumppaa nopeammin tai verenpaine nousee. Ylivireydessä saatat olla impulsiivinen, sinun voi olla vaikea tehdä päätöksiä, saatat olla ärtyisä, kokea turvattomuutta tai ajatukset saattavat kiertää samaa kehää. 

Alivireystilassa aktivoituneena on puolestaan vagushermon dorsaalinen haara, jonka moni tuntee ”lamaantumisen ha jähmettymisen” tilana. Se on tyypillisesti uupumukseksi tai masentuneisuudeksi mielletty tila, jossa vallitsee keskittymiskyvyttömyys ja henkinen ”poissaolo”. Alivireystilassa saatat olla aiempaa passiivisempi, tunteiden kokeminen on heikentynyt ja olo tuntuu hitaalta ja moni toiminta raskaalta.

Tunnistatko itsesi jommasta kummasta?
Tai haluatko katkaista kehän jo hyvissä ajoin?

Voimme saada kehon optimaalisempaan vireystilaan, aktivoimassa vagushermon ventraalista haaraa. Tällöin kehosi on rento, olet paremmin läsnä tässä hetkessä, sosiaaliset suhteesi syventyvät ja koet olevasi turvassa.

Tässä workshopissa

Tulet oppimaan lisää vagushermon toiminnasta ja konkreettisia keinoja, joilla voit johdattaa kehosi kohti rennompaa ja tasapainoisempaa optimaalista vireystilaa. 

Ohjelma:

la 11.3.2023 klo 10:30-12:00


 

Klo 10:30-11:00 Luento ja vagushermoa aktivoivat harjoitteet

Workshop alkaa noin puolen tunnin mittaisella luento-osuudella, jonka pitää vagushermon toimintaan perehtynyt ja mm. psykofyysiseen fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti Marika Ståhl-Railila. Luennon lomassa pääset myös konkreettisesti kokeilemaan erilaisia keinoja tasapainottaa hermostoasi.

11:00-12:00 Äänimaljarentoutus ja terapeutin lyhyt käsittely halukkaille

Äänimaljarentoutuksessa harmoniset äänet ja lempeä värähtely johdattavat sinut rentoutumiseen, jossa koko olemus voi päästää irti jännityksistä. 

Äänimaljarentoutus vaikuttaa meihin usealla eri tasolla: auditiivisesti eli kuuloaistin kautta, aivojen kautta, anatomisesti sekä energiatasolla. Äänimaljat tuottavat värähteleviä ja luonnollisia ylä-ääniä, jotka voimme tuntea tai aistia kehossamme.

Asettaudumme saliin itselle hyvään asentoon mattojen ja tyynyjen päälle lepäämään peiteltynä viltin alle. Äänimaljarentoutukseen kouluttautunut fysioterapeutti Karoliina Anttonen soittaa äänimaljoja luoden tilaan harmonisen äänimaailman. Osa äänistä on matalampia ja osa hieman korkeampia. Ohjaaja soittaa maljojen salin keskellä sekä kiertelee osallistujien joukossa. 

Samaan aikaan Marika kiertelee salissa ja tekee halukkaille lempeän vagushermon käsittelyn niskan alueelle.

Kenelle?

Jos et ole aikaisemmin tutustunut rentoutus- tai meditaatioharjoituksiin, mutta haluaisit kokeilla, on äänimaljarentous helppo tapa aloittaa. Mitä rentoutuneempia olemme, sitä paremmin jaksamme tehdä asioita. Syvärentoutus vastaa parhaimmillaan jopa kolmen tunnin syvää unta ja virkistää siten niin kehoa kuin mieltäkin.

Jokainen kokee äänten värähtelyn omalla tavallaan. Meillä kaikilla tunteet (kuten stressi) kerääntyvät kehoon ja saattavat luoda voimakkaitakin lukkoja. Kun keho ja mieli rentoutuvat, saattavat nämä kehon ja mielen lukot purkautua. Osalla se voi tarkoittaa kehon nytkähtämistä (aivan kuten nukahtaessa) tai esimerkiksi tunnereaktioita. Niitä ei tarvitse säikähtää. Äänimaljarentoutus on jokaiselle kokijalle omanlaisensa matka kehon rentoutumiseen, tunteiden purkamiseen ja omaan sisimpään eli siihen kysymykseen, mitä minulle kuuluu.

Varaa paikkasi

Äänimaljarentoutuksen maksamiseen ei valitettavasti voi käyttää liikuntaetuja.

Ohjaajat

Ohjaaja: Karoliina Anttonen

Olen äitiysfysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti. Palautuminen ja hermosto sekä kehon kokonaisvaltainen ymmärtäminen ovat lähellä sydäntäni.

Olen käynyt mm. rentoutusohjaajan, äänimalja- ja sointukylpyohjaajan, FasciaMethod -ohjaajan ja MyFascia koulutukset.

Ohjaaja: Marika Ståhl-Railila

Olen erikoistunut äitiys- ja lantionpohjan fysioterapiaan, neurologiseen fysioterapiaan sekä psykofyysinen fysioterapiaan.

Biopsykososiaalinen työote on vahvasti mukana päivittäisessä työssäni ja arjessani. Olenkin täydennyskouluttautunut moniin stressinhallinnan keinoihin, mm. äänimaljaohjaajaksi.

Ohjeita kurssille tulijalle

Tervetuloa!

Tervetuloa Luhtavillan workshoppiin! Luhtavilla sijaitsee kävelykadun varrella katutasossa osoitteessa Timpurinkuja 3, noin 500 m päässä Leppävaaran juna-asemalta.

Ota mukaan

  • Mukavat vaatteet, pitkähihainen paita
  • Juomapullo
  • Pyyhe lainamaton suojaksi TAI oma jumppamatto
  • Halutessasi myös pieni tyyny

Terveysturvallisuus

Tavataan yhdessä terveinä ja taataan mukava kokemus kaikille. 

  • Saavu paikalle vain terveenä
  • Pese kätesi paikalle saapuessasi
  • Putsaa lainaamasi välineet

Workshopeissa ei ole korvausmahdollisuutta, mikäli estyt osallistumasta. Voit tällöin luovuttaa paikan toiselle. Ota yhteyttä, mikäli olet estynyt osallistumaan.