| |

Raskausliikunnan 3 tärkeintä kulmakiveä, jotka kannattaa pitää mukana läpi odotusajan

Miltä raskausajan liikunnan kuuluisi näyttää?

Pitääkö vain hengitellä joogassa vai voiko treenata kunnolla?

Myös raskausajan liikunta voi ja kannattaa olla sinun itsesi näköistä


Raskaana olevat laitetaan helposti yhteen ja samaan muottiin – yksilöllisyys jää helpommin taka-alalle kuin ennen raskautta tai synnytyksen jälkeen. Siinä vaiheessa, kun vatsa alkaa kasvamaan ja oma laji ei tunnu enää hyvältä, pohtii moni mielessään “mitä seuraavaksi”.

Moni siirtyy toisen kolmanneksen aikana kehonhuoltolajien pariin ja tutustuu ehkä ensimmäistäkin kertaa esimerkiksi joogaan tai pilatekseen. Ja nämä ovatkin superhyviä lajeja raskausaikaan ja moni saa niistä valtavasti hyötyä. Lajivalikoima on kuitenkin paljon laajempi ja jokainen voi valita itselleen mielekkäimmät tavat liikkua.

Tärkeintä on, että liikunta ei jää kokonaan (ellei sinulla sitten ole esim. lääkäriltä liikuntakielto) vaan säilyy läpi raskauden. Liikunnalla on nimittäin tutkitusti positiivisia vaikutuksia niin äidin kuin kohtuvauvan hyvinvointiin ja jopa synnytyksestä palautumiseen!

Ohjeistukset saattavat olla hieman ristiriitaisia tai vähintäänkin jättävät ilmaan kysymyksiä. Periaatteessa raskaana ollessa saa (riskialttiita lajeja lukuunottamatta) treenata kuten ennenkin… mutta moni pohtii, voiko jotenkin aiheuttaa keholle hallaa: erkaumaa, laskeumaa, turhia kipuja, ongelmia synnytykseen tai vauvan hyvinvoinnille riskin?

Sinun ei tarvitse siirtyä pelkästään lempeiden lajien, kuten joogan tai pilateksen pariin – jos et näin halua.

Myös raskaana ollessa voi treenata tehokkaasti. Ja itse asiassa kannattaakin!

Raskausliikunnan 3 tärkeintä kulmakiveä,
jotka kannattaa pitää mukana läpi odotusajan

1️⃣ Liikkuvuusharjoittelu

Raskausaikana keho käy läpi melkoista muutosta, mikä aiheuttaa monelle kiristyksiä ja jumeja kehoon. Liikkuvuuden ylläpito vie mennessään pahimmat jumit ja niillä hengitysharjoituksillakin on monia hyötyjä. 

2️⃣ Syvien lihasten tuki & kehonhallinta

Jos nämä ovat aikaisemmin olleet täyttä hepreaa, kannattaa viimeistään tässä vaiheessa opetella myös tietoisesti hyödyntämään syvien lihasten (lantionpohjan ja syvän = poikittaisen vatsalihaksen) oikea-aikaista aktivaatiota. Kehonhallintaharjoituksilla opetat keholle tärkeitä taitoja, jotka aikaisemmin ovat saattaneet tulla automaationa ja joiden puute nyt aiheuttaa esim. liitoskipuja.

3️⃣ Lihaskunto & voima

Sykettä nostattavaa liikuntaa sekä voimaa kehittävää liikuntaa ei kannata lopettaa raskausaikana. Kannattaa kuitenkin kiinnittää erityisesti huomiota tekniikkaan ja oppia kuuntelemaan omaa kehoa entistä herkemmällä korvalla. Muuttuva keho tarvitsee lihasten tukea ja energisempi olo ei löydy vain sohvalla pötköttämällä.

Oleellista on mukauttaa omaa treeniään
– ei jättää treenejä kokonaan väliin.

Haluatko äitiysliikunnan ammattilaisten (ja äitiysfysioterapeuttien) ohjaamille tunneille, joilla sinun ei tarvitse murehtia, mitkä liikkeet ovat erityisen hyviä raskausaikaan?

 

Tervetuloa monipuolisille Mama-kursseillemme, joilta löydät varmasti itsellesi sopivimmat lajit!

Tässä muutama asiakaspalaute siitä, mitä kaikkea hyötyä kurssit ovat tuoneet mukanaan. 👇

”Selkeä kurssirakenne ja super innostava ohjaaja. Kurssilla ei saanut vaan hyvää ohjausta, vaan paljon vinkkejä yleisesti raskausajan liikunnasta ja miten helpottaa esim. liitoskipuja.”

”Hyödyin kurssista paljon! Rentoutumista, hyviä venytyksiä, lantiopohjanlihasten harjoittoitteia, vinkkejä ja rohkaisia raskausajan liikuntaa, kipinän liikuntaan taas.”

Kurssilta sai paljon hyödyllisiä vinkkejä omaan raskausarkeen ja miten säilyttää hyvä ergonomia tilanteessa kun tilanteessa. Kiva oli myös oppia erilaisia vaihtoehtoliikkeitä ja lantionalueen rentoutuksia.”

”Sai paljon luottamusta omaan tekemiseen, ennen kurssia ei uskaltanut kaikkea tehdä, mutta nyt voi hyvillä mielin treenailla.”

”Kurssi antoi pienen -toivotun-hengähdyshetken omaan arkeen. Mikäli liina olisi saatavilla synnytyksessä, otan ehdottomasti opitut otteet ja liikkeet käyttöön!”

”Halusin raskausajan tehokasta liikuntaa ja tämän kurssin ajankohta sopi parhaiten. Barre osoittautui supertehokkaaksi, vaikka en tiennytkään siitä aiemmin mitään.”

Samankaltaiset artikkelit