Getting ready
– synnytysvalmennus

Getting ready -synnytysvalmennus
Lauantaina 7.3.2020 klo 13:00-16:30

Kesto: 3,5 h
Hinta: 140 € / odottaja
Valmentajat: Anna-Stiina Ylimaa (kätilö), Tuuli Luhtalampi (fysioterapeutti)
Paikka: Lumme-sali (Muurarinrinkuja 1)

Odottajan mukana kurssille voi tulla puoliso tai tukihenkilö.

Ilmoittaudu mukaan täältä!

Synnytysvalmennuksesta eväät parempaan synnytyskokemukseen

Lapsen syntymä on aina koko perhettä mullistava kokemus. Et voi suunnitella synnytystä etukäteen, mutta voit valmistautua erilaisiin tilanteisiin ja jo raskausaikana kokeilla erilaisia rentoutus- ja kivunlievitystekniikoita sekä synnytysasentoja.

Tieto lisää hallinnan tunnetta ja vaikuttaa sitä kautta myös synnytyskokemukseen. Kun tiedät, mitä tapahtuu, ja sinulla on takataskussasi erilaisia tekniikoita jo valmiina, sinun on mahdollista rentoutua synnytyksen aikana paremmin ja olla läsnä yhdessä tukihenkilösi kanssa.

Kenelle valmennuksemme sopii?

Erityisesti ensisynnyttäjänä sinulla tai kumppanillasi saattaa olla pelkoja tai epävarmuutta synnytykseen liittyen. Myös uudelleensynnyttäjänä hyödyt synnytysvalmennuksesta erityisesti silloin, jos toivot olevasi tällä kertaa rennompi, haluat tietää enemmän mahdollisuuksistasi vaikuttaa itse synnytyksen kulkuun tai valmistautua muutoin paremmin.

Synnytysvalmennus on suunnattu odottavalle äideille ja mukaan ovat erittäin lämpimästi tervetulleet myös tukihenkilöt. Myös tukihenkilönä hyödyt siitä, että tunnet synnytyksen kulun ja erilaiset vaihtoehdot. Näin voit paremmin tukea synnyttäjää, sinun ei tarvitse vain jännittää synnytyksessä vaan voit konkreettisesti olla tekijänä ja tukijana synnyttäjälle.

Kätilön ja fysioterapeutin timanttiset vinkit!

Kätilön ja synnyttäjän yhteistyö on parhaimmillaan silloin, kun synnyttäjän rooli on aktiivinen ja kätilö toimii tukena ja avustajana. Tällöin synnyttäjän on helpompi saada toivomansa synnytyskokemus. Tämä onnistuu parhaiten silloin, kun synnyttäjä on valmistautunut synnytykseen ja tietää jo etukäteen millaisia vaihtoehtoja on olemassa. Valmistautunut synnyttäjä tietää, mitä haluaa ja pystyy myös mukautumaan erilaisiin tilanteisiin levollisemmin. Hän myös luottaa itseensä ja omaan kehoonsa, ja pystyy tekemään vastuullisempia valintoja, kun tietää niiden seurauksista.

Fysioterapeutti ei ole mukana paikanpäällä synnytyksessä, mutta kulkee parhaassa tapauksessa rinnallasi raskauden ajan ja sen jälkeen ohjaten ja tukien. Raskausaikana hyödyt fysioterapeutin ohjauksesta: pysyt mahdollisimman hyvinvoivana, helpotat jo raskausajan valinnoilla synnytyksestä palautumiseen ja voit valmistella kehoasi synnytykseen. Fysioterapeutin ydinosaaminen itse synnytystä ajatellen on rentoutusharjoituksissa, lääkkeettömässä kivunlievityksessä sekä synnytysasentojen valinnassa, jotka vaikuttavat mm. lantionpohjan repeämien ennaltaehkäisyyn.

Yhdistelmä on täydellinen! Haluamme tarjota sinulle ja kumppanillesi parhaat mahdolliset lähtökohdat mahdollisimman rauhalliseen ja luottavaiseen synnytyskokemukseen.

Tiivis paketti tietoa ja käytännön harjoitteita

Getting ready -synnytysvalmennus on tiivis paketti tietoa sekä käytännön harjoituksia. Kyseessä ei ole kuivakka luento vaan käymme asioita käytännönläheisesti läpi ja kysymyksille sekä keskusteluille on varattu aikaa.

”Kumpa näistä olisi puhuttu etukäteen!”

Rakensimme synnytysvalmennuksen niiden toiveiden ja tarpeiden pohjalta, joita olemme usein kuulleet synnyttäneillä naisilta ja heidän kumppaneiltaan. Moni tilanne saattaa synnytyksessä tai sen jälkeen tulla yllätyksenä varsinkin ensisynnyttäjälle. Näitä asioita olisikin hyvä käsitellä jo ennen synnytystä.

Käsittelemme valmennuksessa mm. seuraavia aiheita:

 • Miten valmistautua synnytykseen etukäteen
 • Synnytyksen käynnistyminen
 • Milloin lähteä sairaalaan
 • Synnytyksen kulku sairaalassa
 • Erilaiset kivunlievityskeinot ja rentoutusharjoitukset
 • Synnytysasennot
 • Synnytys vauvan näkökulmasta
 • Tukihenkilön rooli ja mahdollisuudet synnytyksessä
 • Varhaisimetys
 • Arven hoito
 • ”I wish I knew before!” eli jälkivuoto, jälkisupistukset, lantinpohjan lihasten harjoittelu, ensimmäinen vessakäynti, ensimmäinen yhdyntä

Valmentajat

Tuuli Luhtalampi

Äitiys- ja lantionpohjanfysioterapeutti, hyvinvointivalmentaja, joogaopettaja

Tuuli on avoin ja lämmin persoona. Tuulilla on luonteva ja suora tapa puhua myös kiusallisista aiheista ja hän luo kursseilleen avoimen ilmapiirin, joka rohkaisee kysymään. Tuuli on rento, selkeäsanainen ja rohkea vetäjä, joka puhuu asioista turhaan kainostelematta.

Tuuli on työskennellyt raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten parissa jo vuosia ja yhdistää opetuksessaan fysioterapeuttista osaamistaan, liikunta-alan kokemustaan ja hyvinvointivalmennuksen työkaluja. Tuuli ohjaa raskaana olevien ja synnyttäneiden ryhmiä, ottaa vastaan yksilöasiakkaita fysioterapeuttina ja pyörittää liikuntastudiota sekä FysioLuhtavillaa.

Kouluttaudun jatkuvasti, sillä haluni oppia uutta tuntuu olevan ehtymätön. Viimeisten vuosien aikana olen perehtynyt erityisesti naisten hyvinvointiin ja lempiaiheekseni onkin noussut raskauden ja synnytyksen vaikutukset kehoon. Olen oppinut jatkuvasti lisää lantionpohjan merkityksestä koko kehon optimaaliseen toimintaan ja aihe on mielestäni kiehtova.

Olen lukuisten koulutusten lisäksi hamstrannut hyllyyni melkoisen rivin alan kirjallisuutta ja käytänkin mielellään taapero-arjesta liikenevät pienet vapaahetket nenä kirjoissa ja koulutusmateriaaleissa kiinni.

Anna-Stiina Ylimaa

Kätilö, sairaanhoitaja, fysioterapeuttiopiskelija, imetysohjaaja

Anna-Stiina on energinen ja lämmin persoona, jonka halu oppia uutta ja kehittyä on kuin pohjaton kaivo – tämä lieneekin syy siihen, että tutkintonimikkeitä on kertynyt jo muutama. Kätilöksi hän on valmistunut vuonna 2014, ja fysioterapeuttiopinnot veivät mennessään syksyllä 2019.

Terveys ja hyvinvointi kiinnostaa Anna-Stiinaa, ja kätilönä hän haluaakin auttaa kokemaan raskauden ja synnytyksen voimaannuttavana tapahtumana, jonka myötä yhteys omaan kehoon vahvistuu. Anna-Stiina on työskennellyt niin kätilönä kuin sairaanhoitajanakin ja pystyy näin tuomaan valmennukseen hyvin konkreettista ja käytännönläheistä näkökulmaa.

Tavoitteena on, että odottajat ja perheet voisivat valmistautua synnytykseen odottavin ja turvallisin mielin, ja että heillä olisi hyvät valmiudet toimia synnytyksessä aktiivisesti yhteistyössä ammattilaisten kanssa. Koska Anna-Stiina on työskennellyt synnyttäneiden äitien ja vastasyntyneiden parissa lapsivuodeosastolla, osaa hän valottaa myös, mitä on odotettavissa ensipäivinä synnytyksen jälkeen.

Ilmoittaudu mukaan täältä!