Vauvafestarit vol. 1

Vuorovaikutuksen sävyt – aktivoivasta kohtaamisesta rauhoittavaan uneen

Varhainen vuorovaikutus on edellytys positiiviselle psyykkiselle kehitykselle​

hui, mikä vastuu!

Varhaisen vuorovaikutuksen merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Silti monet vanhemmat saattavat kokea riittämättömyyden tunnetta siitä, ovatko he nyt osanneet huomioida kaiken tarvittavan.

Varhaisesta vuorovaikutuksesta kertovat kirjat sekä sometilit ovat löytäneet vankan kuulijakunnan. Samaan aikaan tiedon lisääntyminen ei ole tuonut helpotusta vanhempien oloon. Vanhemmat saattavat näiden ohjeiden ja niissä kuvatun ideaalimaailman viidakossa olla melko hukassa siitä, mikä oikein on riittävää pyristellessään tehdäkseen joka asiassa todellakin parhaansa.

Tässä informaatioviidakossa on itse kullakin päänuppi vähän sekaisin. Yht’äkkiä saatat huomata suorittavasi arkea ja ”vauvan kasvattamista” – kun oikeasti sinun tarvitsisi olla vain läsnä.

Luhtavillan vauvafestareilla pääset ammattilaisten ohjauksessa ja luennoilla tutustumaan erilaisiin tapoihin olla läsnä vauvan kanssa!

Tulet oppimaan…

 • Minkälaisia aktivoivia vuorovaikutuksen keinoja voitte hyödyntää arjessa
  – erityisesti niissä hetkissä, kun päivät tuntuvat hieman yksitoikkoisilta ja samaa toistavilta

 • Miten tukea vauvan rauhoittumista ja löytää vauvasi unta tukevia keinoja helposti arkeen vietäväksi
  – tämän jälkeen tiedät myös, minkälaisia neuvoja kuunnella ja mitkä jättää omaan arvoonsa 

Ohjelma:

to 9.2.2023 klo 10-12


 

Klo 10:00-10:30 

Noin puolen tunnin mittainen aktivoivan vuorovaikutuksen osuus, jossa liikutaan lempeästi yhdessä vauvan kanssa, lorutellaan ja tekemisen lomassa fysioterapeutti antaa vinkkejä vauvan motoriikan tukemiseen.

Klo 10:30-11:00

Siirrytään rauhoittavaan vuorovaikutukseen, jossa noin 20 minuutin mittainen intro vauvahierontaan. Opit vauvahieronnan perusperiaatteet sekä muutamia rentouttavia hierontaliikkeitä, joilla lisäät kosketusta ja annat kehoaistimuksia vauvalle. (ota mukaan kylpypyyhe vauvalle)

Klo 11:00-12:00

Uniohjaaja Laura Jalkasen noin tunnin mittainen luento vauvan normaalista unesta ja uneen vaikuttavista kehitysvaihesta. Opit, miten tukea vauvan unta, miten ratkaista yleisimpiä haasteita ja minkälaisia neuvoja kuunnella. Uniluennon loppuun on jätetty myös aikaa kysymyksille ja keskustelulle.

 • Tapahtumaan mahtuu enintään 12 vanhempi-vauva paria.
 • Vauvan suositeltu ikä on noin 2-8 kk, mutta myös nuoremman tai hieman vanhemman vauvan kanssa voi osallistua.
 • Tapahtuman aikana voi syöttää ja vaihtaa vaippaa vauvan tahtisesti. Myös vaunut saa ottaa sisälle eteiseen.
 • Mukaan tarvitset itsellesi joustavat vaatteet sekä vauvahierontaa varten kylpypyyhkeen. Vauvalle voi ottaa myös makoilualustan sekä muutamia leluja.

Kouluttajat

Fysioterapeutti Tuuli Luhtalampi

Olen äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti, vauvahieroja, imetysohjaaja ja ohjaan viikoittain useita äiti-vauva liikuntaryhmiä. Liikuntaryhmissä olen tottunut panostamaan erityisesti vauvojen viihtyvyyteen, jotta äidit saavat kehonsa liikkeelle.

Yksilövastaanotollani käy nykyään synnyttäneiden äitien lisäksi yhä enenevissä määrin vauvoja.  Äiti ja vauva ovat melkoisessa symbioosissa ja uskon, että molempia hoitamalla saadaan parhaiten helpotusta koko perheen arkeen.

Instagramista minut löytää tililtä @fysiotuuli

Uniohjaaja Laura Jalkanen

Olen vuorovaikutuskeskeinen uniohjaaja sekä kohta kolmen lapsen äiti Laura Jalkanen. Neuvojen viidakko ja ristiriitaisuus vauvan tarpeiden kanssa on se, joka minut ajoi tälle alalle.

Missioni tuoda esiin mikä on normaalia vauvan käytöstä, rohkaista vanhempia luottamaan omana intuitioon vanhemmuusvalinnoissa sekä tuoda valintojen tueksi tutkittua tietoa.

Instagramista minut löytää nimellä unihiekkaa_com

Miten pysähtyä vauvan äärelle?

Miten syventää vuorovaikutusta vauvan kanssa? 

Miten tarjota sekä vanhemmalle että vauvalle aitoja läsnäolon hetkiä, joissa ei vanhemman ajatus vaeltele?

Miten syventää vuorovaikutusta aktivoiden vauvaa?

Miten kuljettaa vuorovaikutus kohti rauhoittavaa unta?

Varhainen vuorovaikutus on edellytys positiiviselle psyykkiselle kehitykselle

Varhainen vuorovaikutus on enemmän kuin pelkkää vauvan viihdyttämistä tai hellimistä.

Se on vanhemman ja vauvan arkista yhdessä oloa, jossa lapsi oppii viestimään tarpeista ja vanhempi tunnistamaan näitä tarpeita. Joskus pikkuyön valvottuina tunteina sitä vanhempana toivoisi, että vauvan viestintään tulisi synnytyslaitokselta lähtiessä ”käyttöohjeet”. Valtavassa tietoviidakossa sekä muuttuneessa arjessa (ja vähän myös hormonipöllyssä) voi olla haastavaa joskus keskittyä olennaiseen.

Vuorovaikutus vauvan kanssa ei kuitenkaan onneksi ole mitään sen kummoisempaa kuin läsnäoloa. Ja sitä voi oppia! Jokaisella vauvalla on oma tapansa ilmaista itseään. Vauva viestii katseilla, kosketuksella, ääntelyllä, hymyllä ja itkulla. 

Myös omaan keholliseen ilmaisuun keskittymällä voi kanssasäädellä niin omia kuin vauvan tunnetiloja. Arkeen kaivataan iloisia hassutteluja sekä rauhoittumiseen laskeutumista!

Varaa paikkasi nyt!

 • Tapahtumaan mahtuu enintään 12 vanhempi-vauva paria.
 • Vauvan suositeltu ikä on noin 2-8 kk, mutta myös nuoremman tai hieman vanhemman vauvan kanssa voi osallistua.
 • Tapahtuman aikana voi syöttää ja vaihtaa vaippaa vauvan tahtisesti. Myös vaunut saa ottaa sisälle eteiseen.
 • Mukaan tarvitset itsellesi joustavat vaatteet sekä vauvahierontaa varten kylpypyyhkeen. Vauvalle voi ottaa myös makoilualustan sekä muutamia leluja.