Millaista henkistä ravintoa sinä suollat sisääsi?
Millaisilla ajatuksilla ja asioilla täytät pääsi?

 

Tästä piti tulla ihan vain lyhyt, omia tapojani pohtiva, television katseluun liittyvä blogikirjoitus. Huomasin kuitenkin homman lähteneen käsistä. Television katselusta tulikin ensimmäinen osa aiheeseen liittyen. Niin se aihe: Millä sinä täytät pääsi? Minkälaisten henkistä ravintoa itsellesi tarjoat – ehkä jopa ajattelemattasi?

 

Päät täyteen televisiolla?

Usein television katsominen on kuin tuijottaisi tyhjää seinää (paitsi että sekin olisi välillä parempi vaihtoehto). Se on tylsyyden pakenemista. Voisitko keksiä jotain muuta tilalle? Lähde kävelylle, soita ystävälle, puuhaile perheesi kanssa… Vapaa-ajassa olennaista on, että se on palauttavaa ja pääset tekemään sinulle tärkeitä asioita. Itse liikun työkseni välillä paljonkin, jolloin minulle palauttavaa on rentoutua paikoilleen. Pitkän päivän jälkein unelmoin kääriytymisestä sohvalle, pehmeän viltin alle.

 

Edellisestä parisuhteesta erottuani, en hankkinut itselleni televiosiota. Totesin, että sieltä ei tule mitään välttämätöntä eikä yleisestikään mitään, mihin haluaisin aikaana käyttää. Silloin, kun halusin rentoutua hömppäsarjojen, leffojen tai luontodokkarien parissa, katsoin niitä tietokoneelta. Kun muutimme nykyisen rakkaan avopuolisoni kanssa yhteen, elimme muutaman kuukauden ilman televiosiota. Iltaisin (silloin, kun ei ollut jumppaohjauksia) saatoimme istuskella sohvalla jutellen ja katsellen television sijaan kynttilötä.

_calvin and hobbes watch tvTelevisio tuli kuitenkin ostettua muutaman kuukauden jälkeen. Emme katselleet sieltä ohjelmia edes päivittäin, mutta jotenkin aina ahdisti se turhuus, mitä sieltä usein näytetään. Eikä pidä ymmärtää väärin – kyllä minäkin pidän hömppäsarjoista, kuten Frendeistä, How I Met Your Mother ja muista sekä leffojen katselusta. Toisinaan se on hyvinkin rentouttavaa.

Kaipaan kuitenkin enemmän. Ei ole ihan sama, mitä päästät pääsi sisään. En kaipaa negatiivisuutta, ihmissuhdedraamaa, stressaavia asioita. Koitan normaalissa arjessa muutenkin saada elämään positiivisuutta, rauhallisuutta ja rentoutta. Miksi siis täyttäisin ajatukseni televisiosta tulevalla moskalla?

Olen löytänyt kuitenkin ratkaisun, joka toimii minulle hyvin ja halusin jakaa sen kanssanne. Toisinaan olen liian väsynyt lukemaan kirjaa. Silmät ovat saattaneet huhkia jo päivällä lukien tietokoneen näyttöä tai papereita. Millä siis haluan ”täyttää pääni”?

Itse tykkään katsoa dokumentteja ja erityisesti luontodokkareita, silloin kun on päivän aikana joutunut omaksumaan paljon uutta tietoa. Toinen mistä pidän, on TED -videopätkät. Sen sijaan, että selaat läpi Facebookin etusivulle ponnahtavia idioottimaisia videoita, voit kokeilla myös rakentavampaa sisältöä. Kaiken lisäksi TED -puheet ovat usein jopa sopivan lyhkäisiä.

Tässä muutama suosikkini:

  • Planet Earth (Planeettamme maa)
  • Avara Luonto
  • TED Talk
  • Netflixistä ja vastaavista löytyvät dokumentit

TED:istä löytyy myös kivoja ”soittolistoja”, kuten vaikka tämä ”How to connect with others”.

 

Tekstistä tuli jo sen verran pitkä, että jatkan ajatusketjuani seuraaviin blogikirjoituksiin. Päät täyteen! -kirjoitussarja jatkuu ainakin lukemisella ja mindfulnessilla.